Happy Birthday :
vendredi 26 avril 2024
 

Jeux Olympiques hiver - Olympische Winterspelen

Choice your language :              

WINTER OLYMPICS

 

De Olympische Spelen zijn een sportevenement dat plaatsvindt om de vier jaar, waarin atleten uit de hele wereld in vrede en met inachtneming van de beginselen van de universele ethiek.

 

De Olympische Winterspelen werden gevierd voor de eerste keer in 1924.

 

CHAMONIX 1924

In 1921 heeft het Internationaal Olympisch Comite organiseerde de "International Sports Week 1924" in Chamonix, Frankrijk. Het evenement met groot succes en werd uitgeroepen tot "eerste Olympische Winterspelen. Het eerste evenement werd de 500m mannen schaatsen, gewonnen door de Amerikaan Charles Jewtrew Hij was de eerste Olympische kampioen in de geschiedenis! De Fin Clas Thunberg medailles won in vijf evenementen in Schaatsen: drie gouden, een zilveren en een bronzen. De Noorse Thorleif Haug winnen van twee gebeurtenissen in cross-country skiën en Noordse combinatie. Team Canada hockey won zijn vijf wedstrijden, de verwerving van 110 punten toe te geven slechts drie van zijn tegenstanders.

 

Saint-Moritz 1928

De Winterspelen van 1928 in St Moritz in Zwitserland, waren de eerste die plaatsvond in een ander land dan wanneer georganiseerd, hetzelfde jaar, de Spelen van de Olympiade. Een nieuw proces is op de agenda: het skelet-achtige rodelen, behalve dat de atleten neerdalen op de buik. De schaatser Clas Thunberg toegevoegd twee gouden medailles op drie won hij in 1924. De Noorse Johan Grøttumbråten won de race van 18 km cross-country en Noordse combinatie. Zijn landgenoot, de schaatser Sonja Henie , veroorzaakte een sensatie door het winnen van geval de vrouwen op de leeftijd van vijftien. Het is nog steeds onder de jongste olympische kampioen in een individuele gebeurtenis. De Suédos Gillis Grafström won zijn derde gouden medaille op rij in het kunstschaatsen. Canada weer domineerde de hockey toernooi en won haar drie wedstrijden 11-0, 14-0 en 13-0.

 

LAKE PLACID 1932

De derde Olympische Winterspelen werden gehouden in 1932 in Lake Placid, een klein stadje in de staat New York. Sonja Henie verdedigde met succes zijn titel in het kunstschaatsen, zoals de Franse paar Andree en Pierre Brunet. Gillis Grafström geen vierde gouden medaille te winnen in tweede eindigde achter de Oostenrijkse Karl Schäfer. De Amerikaanse Billy Fiske won een tweede gouden medaille in de bobslee evenement op vier. Een lid van het team Fiske, Eddie Eagan, werd olympisch kampioen boksen in de klasse licht zwaargewicht, de 1920 Spelen in Antwerpen. Het blijft de enige atleet in de Olympische geschiedenis om goud te winnen in zowel zomer en winter.

Garmisch Partenkirchen 1936

De 1936 Spelen werden gehouden in de twee steden van Garmisch-Partenkirchen in Beieren. Alpine skiën was opgenomen voor de eerste keer in het programma, die aanzienlijke controverse gewekt. Tegengestelde de Internationale Ski Federatie (FIS), het IOC besloten dat de ski-instructeurs niet kon deelnemen aan de Olympische Spelen omdat ze werden professionals. Verbolgen, de Oostenrijkse en Zwitserse skiërs geboycot de tests. Het conflict bleef na de Spelen en er werd besloten dat skiën niet zou worden opgenomen in het programma Spelen in 1940. Sonja Henie won haar derde gouden medaille en zijn tweede Karl Schäfer. De Noorse schaatser Ivan Ballangrud won drie races van de vier, waaronder de 500m - de kortste afstand - en 10 000m - de langste afstand. De Britse hockey boos Canada waaruit blijkt dat tien van de twaalf spelers woonde in Canada

 

Saint-Moritz 1948

De Olympische Winterspelen van 1940 was voorzien in Sapporo, Japan. Vanwege de oorlog tegen China, de Japanners waren niet in staat om de Spelen te organiseren. Het resort van St Moritz werd vervolgens gekozen als de alternatieve site, maar het voortdurende conflict met de skileraren leidde de Zwitserse in te trekken als hun kandidaat. De Duitsers waren kandidaten met het vakantieoord Garmisch-Partenkirchen in juli 1939, maar vier maanden later, de Spelen werden afgelast vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De eerste Spelen van de naoorlogse vond plaats in St Moritz in 1948. Met uitzondering van Duitsland en Japan, alle andere landen deelgenomen!. De Olympische Winterspelen had goed overleefd in hiaat dat duurde twaalf jaar. Voor de eerste keer dat de Amerikanen gewonnen gouden medailles in het kunstschaatsen, de Canadese Barbara Ann Scott in vrouwen en Américaint Dick Button bij mannen. De Franse Alpine skiër Henri Oreiller en de Zweedse Nordic skiër Martin Lundström waren de enigen die twee gouden medailles te winnen elk

OSLO 1952

In 1952 ten slotte de Olympische Spelen werden gehouden in Noorwegen, de bakermat van het moderne skiën. De Olympische vlam werd aangestoken in het hart van dezelfde voorloper skiën, Sondre Nordheim , en vervolgens verhoogd met 94 skiërs naar Oslo. Schaatser Hjalmar Andersen werd de ster won drie gouden medailles thuis. De marges in de komende 5 000m en 10 000m waren toen de grootste in de Olympische geschiedenis. In alpine skiën, is het gecombineerde evenement vervangen door de reuzenslalom. Op slechts 19 jaar, Andrea Mead Lawrence heerste als zowel de slalom en reuzenslalom. Voor de eerste keer, was een test van het skiën voor vrouwen georganiseerd, gewonnen door de Finse Lydia Wideman. Canada wint voor de 5de keer in het toernooi hockey ijs, waardoor tot en met 37 van het aantal olympische overwinningen tegen slechts een nederlaag en drie remises. Tijdens die 41 games, de Canadezen scoorde 403 goals, zij erkennen slechts 34 deden hun tegenstanders.

 

Eerste licht van de Olympische ketel in 1952 door Eigil Nansen, kleine zoon van Fridtjof Nansen, de beroemde ontdekkingsreiziger.

 

 

Cortina d'Ampezzo 1956

De Olympische Winterspelen van 1956 in Cortina d'Ampezzo (Italië) werden onderscheiden door de eerste verschijning door een team van de Sovjet-Unie, die onmiddellijk won meer medailles dan welk ander land: de schaatsers won drie van de vier tests, en het hockey team op het ijs een einde aan de heerschappij van Canada. Pavel Kolchin werd de eerste niet-Scandinavische om een medaille in skiën Clinch. Anton Sailer nodig in alle drie de gebeurtenissen in alpine skiën mannen - een eerste in de Olympische geschiedenis. Madeleine Berthod van Zwitserland won de afdaling met 4,7 seconden voorsprong op de tweede dag van zijn verjaardag. De Amerikanen domineerden het schaatsen: Tenley Albright werd Olympisch kampioen gekroond, en bij mannen, Hayes Alan Jenkins ging op de hoogste trede van het podium uitsluitend Amerikaans. Cortina Spelen waren de eerste televisie worden uitgezonden en de laatste wedstrijden van kunstschaatsen buitenshuis te houden.

 

In 1956 voor de eerste keer, Sovjet atleten die deelnemen aan de Winterspelen.

 

Squaw Valley 1960

Het is de enige keer dat bobsleeën geen deel uitmaakte van het Olympische programma, het organiserend comite weigerde een bobsleebaan te bouwen omdat slechts negen landen hebben deelgenomen aan dit evenement. Deze Spelen plaats in Californië, de directeur van het openen en sluiten is logisch Walt Disney. Een nieuwe sport, biatlon (een combinatie van langlaufen en schieten) werd toegevoegd aan het Olympische programma. De eerste race werd gewonnen door de Zweed Klas Lestander . Vrouwen voor de eerste keer schaatsen snelheid. De schaatser Jevgeni Grisjin nodig in de 500m en 1 500m, dezelfde verdubbeld voordat hij geslaagd in 1956. Tenslotte Hockey Team USA won een onverwachte overwinning, gewonnen van Canada en URS.

 

INNSBRUCK 1964

De bar 1 000 concurrenten het eerst wordt bereikt. Politiek gezien was er de aanwezigheid van een uitzonderlijke combinatie team van de twee Duitslanden. Lydia Skoblikova won evenementen vier vrouwen in schaatsen en werd de eerste vrouw die vier gouden medailles te winnen in een enkele editie van de Winterspelen. Klavdija Boyarskikh won drie gouden medailles in cross country en mannen, Eero Mäntyranta maakte twee. De zusjes Christine en Marielle Goitschel nam twee eerste plaatsen in zowel de slalom en reuzenslalom. Schansspringen zag de invoering van een tweede test en de slee werd olympique.Malheureusement sport, de Spelen werden beroofd door twee drama's, zowel die welke in de opleiding enkele dagen vóór de eerste in alpine skiën, de andere naar de slee. De jonge Australische skiër Ross Milne, 19, stierf na het raken van een boom, en de Britse Luger Poolse Kazimierz Skrzypecki doodt zichzelf na een gewelddadig spoor.

 

Wist u dat in 1964, ernstige sneeuwval zorgen de organisatoren. Het Oostenrijkse leger had tot 20 000 blokken ijs uit de berg extract en vervoerd naar rodelen en bobsleebaan. Ze voerde ook 40 000m3 van sneeuw naar beneden skiën en gedeponeerd 20 000 m3 sneeuwval in de reserve.


GRENOBLE 1968

Het is aan de Spelen van 1968 in Grenoble, dat de eerste tests van vrouwelijkheid werden ingevoerd. De nationale held Jean-Claude Killy nodig is in het alpine skiën mannen, maar pas na de grootste controverse in de geschiedenis van de Olympische Winterspelen. Zijn grote rivaal, de Oostenrijkse Karl Schranz , beweerde dat een mysterieuze man in het zwart gekleed de baan was overgestoken voor hem in de slalom, dwingt hem tot slip tot stilstand. Na een nieuwe start, Schranz had een betere tijd als Killy, maar een jury van beroep gediskwalificeerd en de overwinning gaf de Fransen. Er was ook controverse in Rodelen de vrouwen, waar de drie Oost-Duitse, die afgewerkt eerste, tweede en vierde, werden gediskwalificeerd voor de verwarming van zijn hardlopers. De MELTER Toini Gustafsson nodig in zowel de individuele evenementen en won een zilveren medaille op de estafette. Gehuwd in het leven, het paar Ljoedmila Belousova en Oleg Protopopov, verdedigden hun titel met Olympisch kampioenen kunstrijden. Als een pilot van twee man en vier man, Eugenio Monti won twee gouden medailles.

 

De Grenoble Spelen waren de eerste Olympische Winterspelen televisie in kleur.

 

SAPPORO 1972

Spelen van 1972 in Sapporo, Japan, waren de eerste die worden gehouden buiten Europa of de VS. Het onderwerp van amateurisme geroerd controverse toen skiër Karl Schranz was uitgesloten, hebben geld ontvangen van de fabrikanten van ski-uitrusting, terwijl de hockey spelers "Full time" communistische landen mochten concurreren. De Sovjet- Galina Kulakova won drie races skiën dames. De Nederland Ard Schenk wint drie gouden medailles in het schaatsen. In alpine skiën, een Zwitserse onbekend, Marie-Therese Nadig, won de afdaling en reuzenslalom. De Noorse Magnar Solberg won voor de tweede keer draaien op 20 km en werd daarmee de eerste Olympisch kampioen op deze prestatie te bereiken in een individueel geval van Biathlon. In normale heuvel, drie Japanse truien, Yukio Kasaya top (eerste titel in de geschiedenis voor Japan), gemonteerd de drie stappen van het podium.

 


INNSBRUCK 1976

 

De Spelen 1976 werden toegekend aan de Amerikaanse stad Denver, maar de bevolking van de staat Colorado stemden tegen het gebruik van openbare middelen om de Spelen te ondersteunen. Innsbruck toen kwam te helpen en kreeg Spelen van 1976, twaalf jaar na zijn laatste Spelen. Y Rosi Mittermaier won twee van de drie Alpineskiën evenementen en bijna weinig om de eerste vrouw die de partij te verwijderen voor drie rondes. Maar in de laatste race, de Canadese Kathy Kreiner voorkwam met 12 honderdsten van een seconde in de slalom handschoen. De hockey team op het ijs USSR won haar vierde gouden medaille op rij. Een nieuwe figuur schaatsen, ijs dansen werd ingevoerd om het programma, gedomineerd door de Russen als 'paren'. De blijvende herinnering aan deze Spelen was die van Franz Klammer vliegen letterlijk op de afdaling natuurlijk nauwelijks beheersen zijn race naar goud

 

 

LAKE PLACID 1980

De Olympische Winterspelen van 1980 in Lake Placid, New York, werden gekenmerkt door veel successen! De legendarische Zweedse skiër Ingemar Stenmark won de slalom en reuzenslalom. Bij vrouwen is het Hanni Wenzel , die opgevaren de bovenste trede van het podium, Liechtenstein en werd het kleinste land met een Olympisch kampioen. Ulrich Wehling won de gouden medaille in Noordse combinatie voor de derde keer op rij, een prestatie die ook gerealiseerd Irina Rodnina , maar in het kunstschaatsen in paren. Aleksandr Tichonov won zijn vierde gouden medaille in een rij in de biatlon estafette. De oprichter Nikolay Zimyatov werd gekroond Olympisch kampioen voor de derde opeenvolgende keer. Ongekend feat: Amerikaan Eric Heiden won goud op de vijf evenementen in Schaatsen - van 500m tot en met 10 000m. Echter, voor Amerikaanse kijkers, het hoogtepunt van deze Spelen was de verrassende winnaar van het team van ijshockey in de Verenigde Staten sloeg de Sovjet-Unie.

  De kunstmatige sneeuw maakte zijn olympisch debuut in 1980.

 

 

SARAJEVO 1984

In 1984 werden de Spelen gehouden voor de eerste keer in een socialistisch land. De gastvrijheid van de inwoners van Sarajevo won alle stemmen, en er was geen aanwijzing wanneer de oorlog die zou verwoesten de stad een paar jaar later. De skiër Jure Franko maakte een trotse natie door het winnen van de eerste medaille van de Joegoslavische geschiedenis van de Winterspelen: een zilveren medaille in de reuzenslalom. Marja-Liisa Hämäläinen afgewerkt eerste van de drie afzonderlijke gebeurtenissen in skiën. In schaatsen, Gaetan Boucher en Karin Enke elke won twee gouden medailles. De biatlete Eirik Kvalfoss verdiende een goud, zilver en brons. De Amerikaanse tweeling Phil en Steve Mahre eindigde eerste en tweede in de slalom. Wat Kunstrijden wedstrijden, werden ze gekenmerkt door de onvergetelijke prestaties van Jane Torvill en Christopher Dean in de vrije dans met hun interpretatie van Ravel's Bolero verdiende ze de maximale score van 6 voor artistieke impressie.

 

CALGARY 1988

Voor de eerste keer de Winterspelen werden gehouden in zestien dagen, waaronder drie weekends. Met de ingang van de super reuze slalom en gecombineerde gebeurtenissen van Alpine skiën ging drie tot vijf. Het team evenementen werden toegevoegd in Noordse combinatie en het skispringen. Dit nieuwe programma zou de jumper Matti Nykänen won drie gouden medailles. De race Schaatsen werden binnenshuis gehouden. Yvonne Van Gennip was de openbaring van deze wedstrijden, won drie keer het goud. Christa Rothenburger klaar voor zijn eerste deel, 1 000 m, zeven maanden later, in Seoel won ze het zilver in de wielersport, wat haar de enige atleet te worden hetzelfde jaar toegekend, een medaille van de Olympische Spelen winter en een ander in de Olympische Spelen. De kunstschaatsster Katarina Witt verdedigde zijn titel met succes, terwijl Brian Boitano heerste op een aantal van Brian Orser bij mannen. Alberto Tomba , skiën charismatisch, maakte zijn eerste Olympische optreden, het winnen van de slalom en reuzenslalom

 

ALBERTVILLE 1992

De Albertville Olympische Spelen waren de laatste Winterspelen gehouden in hetzelfde jaar als de Zomerspelen. Van de 57 evenementen op het programma, werden slechts 18 gehouden in Albertville zelf. De anderen werden gehouden in het nabijgelegen stations. Freestyle skiën, biatlon vrouwen en schaatsen short track maakten hun olympische debuut als een aparte discipline. Noorse skiër won elk evenement van skiën, Bjørn Dæhlie en Vegard Ulvang elk won drie gouden medailles. Schaatser Bonnie Blair was essentieel voor de 500m en 1 000m test, terwijl Gunda Niemann de twee langste afstanden gewonnen. Op de leeftijd van 16 jaar, de ski-springer Toni Nieminen werd de jongste man om een winter test winnen. Alpine skiër Petra Kronberger zich in het gecombineerde en slalom. De Koreaanse Kim Ki-hoon domineerde de korte track met gouden medailles in beide evenementen.

 

Op deze Spelen, de landen die de voormalige Sovjet-Unie vormde deelnemen onder de naam van Gezamenlijk team (EUN).

 

LILLEHAMMER 1994

In 1986 stemde het IOC om de timing van de Olympische Spelen te veranderen dat de Zomer en Winter zijn niet meer hetzelfde jaar gehouden. Om dit nieuwe schema, werden de Lillehammer Spelen goed georganiseerd in 1994. Dit was de enige keer dat twee edities van de Spelen werden twee jaar na elkaar gehouden. De 1994 Spelen werden zeer goed georganiseerd en het enthousiasme van de Noorse winter bracht een nota van frisheid. Lokale held Johann Koss won drie evenementen in schaatsen, het instellen van een wereldrecord in elk. Vreni Schneider won een complete set van medailles in het alpine skiën en Manuela Di Centa behaalde medailles in alle vijf de gebeurtenissen van langlaufen. Myriam Bedard bindend voor zowel de individuele races Biathlon vrouw. Gustav Weder Donat Acklin en werd de eerste bemanning te winnen voor de tweede keer de man evenement twee. Het paar Ekaterina Gordejeva en Sergei Grinkov herhaalden hun prestatie van 1988 Olympic. schaatsen


 

Nadruk op respect voor het milieu, zijn deze spellen is dubbed "wit-groen Games".

 

 

NAGANO 1998

In 1998, de Winterspelen terug na 26 jaar van afwezigheid in Japan. Snowboarden, Curling en ijs van de vrouwen hockey waren op het Olympische programma. Voor de eerste keer hockey toernooi van de mannen op het ijs stond open voor alle professionals en werd gekenmerkt door de onverwachte overwinning van de Tsjechische ploeg. Bjorn Dahlie won drie gouden medailles in de Scandinavische skiën, hij de eerste atleet uit wintersport te hebben gewonnen tijdens zijn loopbaan in totaal twaalf olympische medailles, waaronder acht goud. Tara Lipinski werd gekroond Olympisch kampioen in het kunstschaatsen en werd, op de leeftijd van 15, de jongste kampioen in een individuele gebeurtenis in de geschiedenis van de Olympische Winterspelen. De skiër Hermann Maier sensatie: na een dramatische val in de afdaling, herstelde hij en won goud in de super-G en reuzenslalom

 

SALT LAKE CITY 2002

De Winterspelen in Salt Lake City werden gekenmerkt door een stijging van het aantal evenementen op het Olympische programma (78), de terugkeer van skelet en de invoering van de bobslee van vrouwen. Atleten uit 18 landen (een record) won gouden medailles. Canada heeft opgelegd ijshockey zowel mannelijke als vrouwelijke. Ole Einar Bjoerndalen won goud in alle vier de Biathlon evenementen en Samppa Lajunen in alle drie de Noordse combinatie. De skiër Janica Kostelic kreeg drie gouden medailles en een zilveren. Simon Ammann won een onverwachte overwinning in zowel de individuele gebeurtenissen in schansspringen. Schaatsster Claudia Pechstein werd gekroond Olympisch kampioen in de 5 000m voor het derde achtereenvolgende jaar afgewerkt en ook eerste in de 3 000 m. Door het winnen van het zilver in rodelen singles, Georg Hackl werd de eerste atleet in de Olympische geschiedenis te rijden vijf keer op het podium in dezelfde persoon evenement. De schaatser Yang Yang, short track (A) is op zijn beurt werd de eerste Chinese atleet te worden gekroond Olympisch kampioen op de Winterspelen. Wat de bobeuse Vonetta Flowers en hockey speler Jarome Iginla , zijn zij de eerste zwarte atleet die een gouden medaille op de Olympische Winterspelen te winnen.

 

Turijn 2006

Vijftig jaar na Cortina d'Ampezzo in 1956, de XX Winterspelen terug naar Italië in Turijn in Piemonte. Sommige 2 573 atleten uit 84 verschillende landen streden in 15 sporten (84 events) naar 1026 medailles te winnen (342 goud, 342 zilver en 342 brons). De Duitsers gegarneerd met 29 podiumplaatsen voor op de VS met 25 medailles en Canada met 24 medailles. Voor het eerst in de geschiedenis, heeft Noorwegen niet won een olympische biatlon, langlaufen of Noordse combinatie. Door het verkrijgen van de bronzen medaille op 12.5 kilometers startlijn, de Duitse Disl werd 35 jaar biatlete de meeste medailles in de geschiedenis met een totaal van 9 medailles. Haar landgenote, Andre Lange n scoorde tweemaal op 2 en 4 in bobslee, een ongekende gebeurtenis sinds 1984. Voor het eerst in de geschiedenis, Japan won een Olympische titel met de kroning van de schaatser Shizuka Arakawa en blokkeren de weg naar de Grand Slam in Rusland. Figuur van de koning schaatsen was de 'tsaar' Jevgeni Ploesjenko, ruim boven de andere deelnemers. Zuid-Korea heeft opgenomen met 10 van de 11 medailles in korte baan met inbegrip Ahn Hyun-soo klimmen vier keer op het podium. Met drie gouden medailles en een bronzen, is een van de meest gedecoreerde atleet van deze Spelen. Let ook op de prestaties van de Canadese Cindy Klassen met haar 5 medailles in schaatsen! Wat voor Duitsland Michael Greis s, scoorde hij drie gouden medailles biatlon terwijl Kristina Šmigun was de MELTER van de Spelen met zijn twee titels in de achtervolging en sprint. Onder de teleurstellingen, de Amerikaanse skiër Bode Miller verliet met lege handen als biatleet Raphaël Poiree met slechts een bronzen medaille in de estafette. Welkom prestaties Transalpins met fakkeldragers Zorzi, Di Centa, Valbusa en Piller Cottrer, het winnen van goud in het skiën en niet te vergeten Enrico Fabris , de koning van schaatsen zo veel als het winnen van 2 gouden medailles en een bronzen .

Algemene statistiek

 

De deelnemers aan de Winterspelen

 

Jaar

 stad

Naties

Concur.

I.

1924

Chamonix

16

258

II.

1928

Saint Moritz

25

464

III.

1932

Lake Placid

17

252

IV.

1936

Garmisch

28

668

V.

1948

Saint Moritz

28

669

VI.

1952

Oslo

30

694

VII.

1956

Cortina

32

820

VIII.

1960

Squaw Valley

30

665

IX.

1964

Innsbruck

36

1 091

X.

1968

Grenoble

37

1 158

XI.

1972

Sapporo

35

1 006

XII.

1976

Innsbruck

37

1 123

XIII.

1980

Lake Placid

37

1 072

XIV.

1984

Sarajevo

49

1 274

XV.

1988

Calgary

57

1 425

XVI.

1992

Albertville

65

1 801

XVII.

1994

Lillehammer

67

1 739

XVIII.

1998

Nagano

68

2 303

XIX.

2002

Salt Lake City

78

2527

XX

2006

Turijn

 

84

2573

 

 

WINTER OLYMPICS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 PER LAND

 

 

 

 

 SPELERS

 

 

 

 

 

Locatie

Land

O

Heeft

B

T

Land

Sport

O

Heeft

B

T

1924 Chamonix

1. Noorwegen

4

7

6

17

1. Thunberg C. (End)

Schaatsen

3

1

1

5

 

2. Finland

4

3

3

10

2. T. Haug (Nor)

Cross-Country Skiën en Noordse combinatie

3

 

 

3

 

3. Oostenrijk

2

1

 

3

3. Skutnabb J. (End)

Schaatsen

1

1

1

3

1928 St Moritz

1. Noorwegen

6

4

5

15

1. Grottumsbratten J. (Nor)

Cross-Country Skiën en Noordse combinatie

2

 

 

2

 

2. USA

2

2

2

6

1. Thunberg C. (End)

Schaatsen

2

 

 

2

 

3. Zweden

2

2

1

5

3. Evenson B. (Nor)

Schaatsen

1

1

1

3

1932 Lake Placid

1. USA

6

4

2

12

1. J. Shea (USA)

Schaatsen

2

 

 

2

 

2. Noorwegen

3

4

3

10

1. I. Jaffee (USA)

Schaatsen

2

 

 

2

 

3. Zweden

1

2

 

3

3. V. Saarinen (End)

Langlaufen

1

 

1

2

1936 Garmisch

1. Noorwegen

7

5

3

15

1. Ballangrud I. (Nor)

Schaatsen

3

1

 

4

 

2. Duitsland

3

3

 

6

2. O. Hagen (Nor)

Cross-Country Skiën en Noordse combinatie

1

2

 

3

 

3. Zweden

2

2

3

7

3. E. Baier (Alle)

Schaatsen

1

1

 

2

1948 St Moritz

1. Noorwegen

4

3

3

10

1. H. Pillow (Fra)

Alpineskiën

2

 

1

3

 

1. Zweden

4

3

3

10

2. Mr Lundstrom (Swe)

Langlaufen

2

 

 

2

 

3. Zwitserland

3

4

3

10

3. Beiser T. (Aut)

Alpineskiën

1

1

 

2

 

 

 

 

 

 

3. G. Fraser (USA)

Alpineskiën

1

1

 

2

 

 

 

 

 

 

3. Ostensson N. (Sue)

Langlaufen

1

1

 

2

1952 Oslo

1. Noorwegen

7

3

6

16

1. Andersen H. (Nor)

Schaatsen

3

 

 

3

 

2. USA

4

6

1

11

2. Mead-Lawrence A. (USA)

Alpineskiën

2

 

 

2

 

3. Finland

3

4

2

9

2. A. Ostler (Alle)

Bobsleeën

2

 

 

2

 

 

 

 

 

 

2. Nieberl L. (Alle)

Bobsleeën

2

 

 

2

1956 Cortina

1. URS

7

3

6

16

1. Sailer T. (Aut)

Alpineskiën

3

 

 

3

 

2. Oostenrijk

4

3

4

11

2. Grischin Y. (URS)

Schaatsen

2

 

 

2

 

3. Finland

3

3

1

7

3. Jernberg S. (Sue)

Langlaufen

1

2

1

4

1960 Squaw Valley

1. URS

7

5

9

21

1. Skoblikova L. (URS)

Schaatsen

2

 

 

2

 

2. Duitsland

4

3

1

8

1. Grisvchin Y. (URS)

Schaatsen

2

 

 

2

 

3. USA

3

4

3

10

3. Hakulinen V. (End)

Langlaufen

1

1

1

3

1964 Innsbruck

1. URS

11

8

6

25

1. Skoblikova L. (URS)

Schaatsen

4

 

 

4

 

2. Oostenrijk

4

5

3

12

2. Boyarskikh K. (URS)

Langlaufen

3

 

 

3

 

3. Noorwegen

3

6

6

15

3. Mäntyranta E. (End)

Langlaufen

2

1

 

3

1968 Grenoble

1. Noorwegen

6

6

2

14

1. JC Killy. (Fra)

Alpineskiën

3

 

 

3

 

2. URS

5

5

3

13

2. T. Gustafsson (Sue)

Langlaufen

2

1

 

3

 

3. Frankrijk

4

3

2

9

3. ELLEFSAETER O. (Nor)

Langlaufen

2

 

 

2

 

 

 

 

 

 

3. Grønningen H. (Nor)

Langlaufen

2

 

 

2

 

 

 

 

 

 

3. Monti E. (Ita)

Bobsleeën

2

 

 

2

 

 

 

 

 

 

3. De Paolis L. (Ita)

Bobsleeën

2

 

 

2

1972 Sapporo

1. URS

8

5

3

16

1. Kulakova G. (URS)

Langlaufen

3

 

 

3

 

2. RDA

4

3

7

14

1. A. Schenk (Ned)

Schaatsen

3

 

 

3

 

3. Zwitserland

4

3

3

10

3. Vedenin V. (URS)

Langlaufen

2

 

1

3

1976 Innsbruck

1. URS

13

6

8

27

1. Mittermaier R. (BRD)

Alpineskiën

2

1

 

3

 

2. RDA

7

5

7

19

1. Smetanina R. (URS)

Langlaufen

2

1

 

3

 

3. USA

3

3

4

10

3. Averina T. (URS)

Schaatsen

2

 

2

4

1980 Lake Placid

1. URS

10

6

6

22

1. E. Heiden (USA)

Schaatsen

5

 

 

5

 

2. RDA

9

7

7

23

2. Simyatov N. (URS)

Langlaufen

3

 

 

3

 

3. USA

6

4

2

12

3. H. Wenzel (Lie)

Alpineskiën

2

1

 

3

Sarajevo 1984

1. RDA

9

9

6

24

1. Hamalainen MJ. (End)

Langlaufen

3

 

1

4

 

2. URS

6

10

9

25

2. K. Enke (DDR)

Schaatsen

2

2

 

4

 

3. USA

4

4

 

8

3. Svan G. (Sue)

Langlaufen

2

1

1

4

1988 Calgary

1. URS

11

9

9

29

1. Von Gennip Y. (Ned)

Schaatsen

3

 

 

3

 

2. RDA

9

10

6

25

1. Nykänen M. (End)

Schansspringen

3

 

 

3

 

3. Zwitserland

5

5

5

15

3. Tikhonova T. (URS)

Langlaufen

2

1

 

3

1992 Albertville

1. Duitsland

10

10

6

26

1. L. Egorova (CIS)

Langlaufen

3

2

 

5

 

2. CIS

9

6

8

23

2. Ulvang V. (Nor)

Langlaufen

3

1

 

4

 

3. Noorwegen

9

6

5

20

2. Daehlie B. (Nor)

Langlaufen

3

1

 

4

1994 Lillehammer

1. Rusland

11

8

4

23

1. L. Egorova (Rus)

Langlaufen

3

1

 

4

 

2. Noorwegen

10

11

5

26

2. Koss JO. (Nor)

Schaatsen

3

 

 

3

 

3. Duitsland

9

7

8

24

3. Heer Di Centa (ITA)

Langlaufen

2

2

1

5

1998

1. Duitsland

12

9

8

29

1. Latunina L. (Rus)

Langlaufen

3

1

1

5

Nagano

 

2. Noorwegen

10

10

5

25

2. Daehlie B. (Nor)

Langlaufen

3

1

 

4

 

3. Rusland

9

6

3

18

3. Seizinger K. (Alle)

Alpineskiën

2

 

1

3

 

 

 

 

 

 

3. Chun Lee-Kyung (CDS)

Schaatsen

2

 

1

3

2002

1. Noorwegen

13

5

7

25

1. Ole-Einar Björndaelen (Nor)

Biathlon

4

 

 

4

Salt Lake City

 

2. Duitsland

12

16

8

36

2. Jana Kostelic (Cro)

Alpineskiën

3

1

 

4

 

3. USA

10

13

11

34

3. Samppa Lajunen (Fin)

Noordse combinatie

3

 

 

3

2006

1. Duitsland

11

12

6

29

1. Cindy Klassen (Can)

Schaatsen

1

2

2

5

Torino

 

2. USA

9

9

7

25

2. Hyun-soo Ahn (cd's)

Short track

3

 

1

4

 

3. Oostenrijk

9

7

7

23

3. Michael Greis s (Alle)

Biathlon

3

 

 

3

 

 

 

 

 

 

3. Sun-Yu Jin (cd's)

Short track

3

 

 

3

 

 

 

 

 

 

3. Enrico Fabris (Ita)

Schaatsen

2

 

1

3

 

 

 

 

 

 

3. Kati Wilhelm (Ger)

Biathlon

1

2

 

3

 

 

 

 

 

 

3. Lars Bystoel (Nor)

Schansspringen

1

 

2

3

 

 

 

 

 

 

3. Ole-Einar Bjoerndalen (Nor)

Biathlon

 

2

1

3

Statistieken atleten

Cumulatie van gouden medailles per atleet in de winterOlympics.

Mannen

- Bjørn Dæhlie NOR - Langlaufen met 8 medailles (1992, 1994 en 1998).

- Eric Heiden USA - schaatsen met 5 medailles (1980).

- Clas Thunberg FIN - schaatsen met 5 medailles (1924, 1928).

- Ole-Einar Bjørndalen NOR - Biatlon met 5 medailles (1998 en 2002)

- Ivar Ballangrud NOR - schaatsen met 4 medailles (1928, 1936).

- Jevgeni Grisjin URS - schaatsen met 4 medailles (1956, 1960).

- Sixten Jernberg SWE - Nordic Ski met 4 medailles. (1956, 1960 en 1964)

- Johan Olaf Koss NOR - schaatsen met 4 medailles (1992).

- Gunde Svan SWE - Langlaufen met 4 medailles (1984, 1988).

- Alexander Tichonov URS - Biatlon met 4 medailles (1968, 1972, 1976 en 1980).

- Nikolaj Zimiatov URS - Langlaufen met 4 medailles (1980, 1984).

- Thomas Wassberg SUE - Langlaufen met 4 medailles (1980, 1984 en 1988).

- Matti Nykänen FIN - springen op ski's met 4 medailles (1984, 1988)

- Kjetil Aamodt NOR - Alpine skiën met 4 medailles (1992, 2002 en 2006)

Vrouwen

- Ljoebov Jegorova RUS - Langlaufen met 6 medailles (1992, 1994).

- Lydia Skoblikova URS - schaatsen met 6 medailles (1960, 1964).

- Bonnie Blair USA - schaatsen met 5 medailles (1988, 1992 en 1994).

- Larissa Lazutina RUS - Langlaufen met 5 medailles (1992, 1994 en 1998).

- Galina Kulakova URS - Langlaufen met 4 medailles tussen 1968 en 1980.

- Raissa Smetanina URS - Langlaufen met 4 medailles tussen 1976 en 1992.

- Lee-Kyung Chun CDS - Short-Track met 4 medailles (1994, 1998).

- CRO Janica Kostelic - Alpine Skiën met 4 medailles (2002 en 2006).

Cumulatie van medailles per atleet in de Olympische Winterspelen.

Mannen

- 12 Bjørn Dæhlie NOR - Cross-Country Skiën (8 gouden en 4 zilveren) tussen 1992 en 1998.

- 9 Sixten Jernberg SWE - Alpine skiën (4 goud, 3 zilver en 2 brons) tussen 1956 en 1964.

- 9 Bjørndalen NOR Ole Einar - Biatlon (5 goud, 3 zilver, 1 brons) in 1998, 2002 en 2006

- Kjetil Aamodt NOR 8 - Alpine skiën (4 goud, 2 zilver, 2 brons) tussen 1992 en 2006.

- 8 Sven Fischer ALL - Biatlon (3 goud, 2 zilver, 2 brons) uit 1994, 1998, 2002 en 2006

- 8 Ricco Gross ALL - Cross-country skiën (4 goud, 3 zilver en 1 brons) uit 1992, 1994, 1998, 2002 en 2006.

- 7 Ivar Ballangrud NOR - Speed Skating (4 gouden, 2 zilveren en 1 bronzen) tussen 1928 en 1936.

- Veikko Hakulinen FIN 7 - Cross-Country Skiën (3 goud, 3 zilver en 1 brons) tussen 1952 en 1960.

- 7 Mäntyranta Eero FIN - Cross-Country Skiën (3 goud, 2 zilver, 2 brons) .1960 en 1968.

- 7 Bogdan Musiol ALL - Bobsleeën (1 goud, 5 zilver, 1 brons) tussen 1980 en 1992.

- 7 klasse Thunberg FIN - Speed Skating (5 goud, 1 zilver en 1 brons) tussen 1924 en 1928.

- 6 Thomas Alsgaard NOR - Alpine skiën (4 goud, 2 zilver) tussen 1994 en 2002.

- 6 Felix Gottwald AUT - Noordse combinatie (2 goud, 1 zilver en 3 brons) in 2002 en 2006.

- 6 Johan Gröttumsbraaten NOR - Cross-Country Skiën (3 goud, 1 zilver en 2 brons) tussen 1924 en 1932.

- 6 Wolfgang Hoppe ALL - Bobsleeën (2 goud, 3 zilver en 1 brons) tussen 1984 en 1994.

- 6 Eugenio Monti ITA - Bobsleeën (2 goud, 2 zilver en 2 brons)

- 6 Vladimir Smirnov KAZ - Cross-Country Skiën (1 goud, 4 zilver, 1 brons) tussen 1988 en 1998

- 6 Gunde Svan SWE - Alpine skiën (4 goud, 1 zilver en 1 brons) tussen 1984 en 1988.

- 6 Vegard Ulvang SUE - Cross-Country Skiën (3 goud, 2 zilver en 1 brons) tussen 1988 en 1994.

- Fritz Feierabend SUI 5 - Bobsleeën (3 zilver, 2 brons) tussen 1936 en 1952.

- Marc Gagnon , CAN 5 - Short track (3 goud, 2 zilver) tussen 1994 en 2002

- 5 Jevgeni Grisjin URS - Speed Skating (4 goud en 1 zilver) tussen 1956 en 1960.

- Georg Hackl ALLE 5 - Rodelen (3 goud, 2 zilver) tussen 1988 en 2002.

- 5 Eric Heiden USA - Speed Skating (5 goud) in 1980.

- 5 Lasse Kjus NOR - Skiën (1 goud, 3 zilver, 1 brons) tussen 1994 en 2002

- 5 Johann Olaf Koss NOR - Speed Skating (4 goud en 1 zilver) in 1994.

- 5 Samppa Lajunen , FIN - Noordse combinatie (3 gouden en 2 zilveren) in 1998 en 2002

- 5 Frank Luck ALL - Biatlon (2 goud, 3 zilver) tussen 1994 en 2002.

- 5 Matti Nykänen FIN - Ski Jumping (4 goud en 1 zilver) tussen 1984 en 1988.

- 5 Apolo Anton Ohno Verenigde Staten - Short track (2or, 1 zilver en 1 brons) in 2002 en 2006.

- 5 Aleksandr Tichonov URS - Biatlon (4 goud en 1 zilver) tussen 1968 en 1980.

- Alberto Tomba ITA 5 - Alpine skiën (3 gouden en 2 zilveren) tussen 1988 en 1994.

- 5 Nikolay Zimyatov URS - Alpine skiën (4 goud en 1 zilver) tussen 1980 en 1984.

Vrouwen

- 10 Raisa Smetanina URS / CIS - Alpine skiën (4 goud, 5 zilver en 1 brons) tussen 1976 en 1992.

- 9 Ljoebov Jegorova RUS - Cross-Country Skiën (6 gouden en 3 zilveren) in 1992 en 1994.

- 9 Stefania Belmondo ITA - Cross-Country Skiën (2 goud, 3 zilver, 4 brons) tussen 1992 en 2002.

- 9 Larissa Lazutina RUS - Cross-Country Skiën (5 goud, 3 zilver, 1 brons) tussen 1994 en 2002.

- 9 Ursula Disl ALL - Biatlon (2 goud, 4 zilver en 3 brons) tussen 1992 en 2006.

- 9 Claudia Pechstein ALL - Speed Skating (5 goud, 2 zilver, 2 brons) tussen 1994 en 2006

- 8 Karin Enke GDR - Speed Skating (3 goud, 4 zilver en 1 brons) tussen 1980 en 1988.

- 8 Galina Kulakova URS - Alpine skiën (4 gouden, 2 zilveren en 2 bronzen) tussen 1968 en 1980.

- 8 Gunda Niemann ALL - schaatsen (3 goud, 4 zilver, 1 brons) tussen 1992 en 1998.

- 7 ITA Manuela Di Centa - Cross-Country Skiën (2 goud, 2 zilver, 3 brons) tussen 1992 en 1998.

- 7 Marja-Lisa Kirvesniemi END - Cross-Country Skiën (3 goud en 4 brons) tussen 1984 en 1994.

- 7 Andrea Schöne-Ehrig DDR - Speed Skating (1 goud, 5 zilver, 1 brons) tussen 1976 en 1988.

- 7 Välbe Elena RUS - Cross-Country Skiën (3 goud, 4 brons) tussen 1992 en 1998.

- 6 USA- Bonnie Blair Speed Skating (5 gouden en 1 bronzen) tussen 1988 en 1994.

- 6 CRO Janica Kostelic - Alpine skiën (4 goud en 2 zilver) in 2002 en 2006.

- Kateřina Neumannová CZE 6 - Cross-Country Skiën (1 goud, 4 zilver, 1 brons) in 1998, 2002 en 2006.

- 6 Lydia Skoblikova URS - Speed Skating (6 goud) tussen 1960 en 1964.

- 6 Juliya Tchepalova RUS - Cross-Country Skiën (3 goud, 2 zilver, 1 brons) in 1998, 2002 en 2006.

- 6 Kati Wilhelm ALL - Biatlon (3 gouden en 3 bronzen) in 2002 en 2006.

- 6 CAN Cindy Klassen - Speed Skating (1of, 2 zilver, 3 brons) in 2002 en 2006.

De meest succesvolle atleet in een Olympiade

Mannen

5 gouden medailles: Verenigde Staten Eric Heiden in Schaatsen in 1980

4 gouden medailles: Ole Einar Bjørndalen NOR-Biathlon in 2002

3 gouden medailles: Hjalmar Andersen NOR Schaatsen in 1952 - Ivar Ballangrud NOR Schaatsen in 1936 - Bjørn Dæhlie NOR cross-country skiën in 1992 en 1998 - Michael Greis s ALLE biatlon in 2006 - Jean-Claude Killy FRA alpine skiën in 1968 - Johan Olav Koss NOR Schaatsen in 1994 - Matti Nykänen END schansspringen in 1988 - Toni Sailer AUT alpine skiën in 1956 - Ard Schenk HOL Schaatsen in 1972 - Clas Thunberg FIN Schaatsen in 1924 - Vegard Ulvang NOR cross-country skiën in 1992 - Nikolaj URS Zimiatov cross-country skiën in 1980

Vrouwen

4 gouden medailles: Lydia Skoblikova URS Schaatsen in 1964

3 gouden medailles: Claudia Boyarskik URS in de cross country in 1964 - Maria-Lisa Hamalainen FIN cross-country skiën in 1984 - URS Galina Kulakova in de cross country in 1972 - Larissa Lazutina RUS in cross country in 1998 - Yvonne Van Gennip HOL Schaatsen in 1998 - Janica Kostelic CRO alpine skiën in 2002 - Ljoebov Jegorova URS in de cross country in 1992 en 1994

De meest succesvolle sporter in een discipline op de Olympische Winterspelen:

Vrouwen

- Bonnie Blair USA - schaatsen 500m in 1988, 1992 en 1994.

- Claudia Pechstein ALL - schaatsen 5000 meter in 1994, 1998 en 2002

- Sonja Henie NOR - kunstschaatsen in 1928, 1932 en 1936.

- Irina Rodnina URS - Kunstrijden paren in 1972 (met Ulanov), 1976 en 1980 (met Zaitsev).

- Larissa Lazutina en Elena Välbe URS - 4 x 5 km cross-country in 1992, 1994 en 1998.

- Nina Gavrilyuk RUS - Cross Country estafette 4 x 5 km in 1988, 1994 en 1998

Mannen

- Alexander Tichonov URS - Biatlon relais in 1968, 1972, 1976 en 1980.

- Vladislav Tretiak URS - Ice Hockey in 1972, 1976 en 1984.

- Vitali Davydov URS - Ice Hockey in 1964, 1968 en 1972.

- Anatoli Firsov URS - Ice Hockey in 1964, 1968 en 1972.

- Viktor Kouzkin URS - Ice Hockey in 1964, 1968 en 1972.

- Alexander Ragulin URS - Ice Hockey in 1964, 1968 en 1972

- Andrei Khomutov (Chomutov) URS - Ice Hockey in 1984, 1988 en 1992.

- Gillis Grafström SUE - kunstschaatsen in 1920, 1924 en 1928.

- Georg Hackl ALL - Rodelen auto in 1992, 1994 en 1998.

- Ulrich Wehling DDR - Noordse combinatie in 1972, 1976 en 1980.

- Ricco Gross ALL - Biatlon estafette 4 x 7,5 km in 1992, 1994 en 1998

Multi-medaille winnaars in een enkele Olympiade:

5 medailles:

- Eric Heiden USA - Schaatsen in 1980.

- Roald Larsen NOR - Schaatsen in 1924.

- ITA Manuela Di Centa - Langlaufen in 1994.

- Ljoebov Jegorova RUS - Langlaufen in 1992.

- Larissa Lazutina RUS - Langlaufen in 1998.

- Elena Välbe RUS - Langlaufen in 1992.

4 medailles

- Ivar Ballangrud NOR - Schaatsen in 1936.

- Bjørn Dæhlie NOR - Langlaufen in 1992, 1994 en 1998.

- Sixten Jernberg SWE - Langlaufen in 1956.

- Tatyana Averina URS - Schaatsen in 1964.

- Marja-Lisa Kirvesniemi END - Langlaufen in 1984.

- CRO Janica Kostelic - Alpine Skiën 2002

 

Multi medaille in dezelfde gebeurtenis op de Olympische Winterspelen:

5 medailles

- Harri Kirvisniemi END - cross-country skiën relais (5 brons) tussen 1980 en 1998.

4 medailles

- Jan Behrendt DDR - in het dubbelspel rodelen (2 goud, 1 zilver, 1 brons) tussen 1988 en 1998.

- Gillis Grafström SWE - Figure Skating (3 goud, 1 zilver) tussen 1920 en 1932.

- Wolfgang Hoppe ALL - door bob 4 (1 goud, 2 zilver, 1 brons) tussen 1984 en 1994.

- Bogdan Musiol ALL - door bob 4 (1 goud en 3 brons).

- Alexander Tichonov URS - Biathlon estafette (4 goud) tussen 1968 en 1980.

- Vladislav Tretiak URS - ijshockey (3 goud, 1 zilver) tussen 1972 en 1984.

Medaille winnaars in verschillende Olympische Winterspelen:

5 PB

- Harri Kirvesniemi END - Langlaufen in 1980, 1984, 1992, 1994 en 1998.

- Ricco Gross ALL - Biatlon in 1992, 1994, 1998, 2002 en 2006.

4 PB

- Galina Kulakova URS - Langlaufen in 1968, 1972, 1976 en 1980.

- Bogdan Musiol ALL - Bobslee in 1980, 1984, 1988 en 1992.

- Vladislav Tretiak URS - Ice Hockey in 1972, 1976, 1980 en 1984.

- Vladimir Smirnov KAZ - Langlaufen in 1988, 1992, 1994 en 1998.

- Andrea Schöne ALL - Schaatsen in 1976, 1980, 1984 en 1988.

Ze nam deel aan diverse Olympische Winterspelen:

6 PB

- Colin Coates AUT - Schaatsen in 1968, 1972, 1976, 1980, 1984 en 1988.

- Alfred Eder AUT - Biatlon in 1976, 1980, 1984, 1988, 1992 en 1994.

- Harri Kirvesniemi END - Langlaufen in 1980, 1984, 1988, 1992, 1994 en 1998.

- Markus Prock AUT - Rodelen in 1984, 1988, 1992, 1994, 1998 en 2002.

- Raimo Helminen FIN - Hockey in 1984, 1988, 1992, 1994, 1998 en 2002.

- Marja-Lisa Kirvesniemi END - Langlaufen in 1976, 1980, 1984, 1988, 1992 en 1994.

  

Goed om te weten over de Olympische Winterspelen:

De jongste Olympisch kampioen:

Individuele

- Sonja Henie NOR winnen kunstschaatsen in 1928 op 15 jaar en 315 dagen.

- Tara Lipinski het winnen van de U. S. Kampioenschappen kunstschaatsen in 1998 tot 15 jaar en 188 dagen.

Team

- Kim Yun-mi CDS winnende relais Shorttrack in 1994 op de leeftijd van 13 en 83 dagen.

- Ko Gi-hyun CDS door het winnen van de 1500 meter korte baan in 2002 tot 15 jaar en 277 dagen

De jongste Olympisch kampioen:

- Toni Nieminen FIN in team springen in 1992 tot 16 jaar en 261 dagen.

De jongste olympisch kampioen:

- Allan Scott USA Kunstrijden in 1964 (3e) tot 14 jaar 363 dagen.

De Olympische kampioen ouder:

- Raissa Smetanina CIS bijna 40 jaar in 1992 door het winnen van de 4 x 5 km.

- Christina Baas-Kaiser HOL op 3000 meter schaatsen in 1972 tot 33 jaar en 268 dagen.

Olympisch kampioenen ouder:

- Jay O'Brien Verenigde Staten bijna 49 jaar in de bob tot en met 4 in 1932.

 

Olympisch kampioenen in de oudere een individueel evenement:

- Magnar Solberg NOR in 1972 door het winnen van de 20 kilometer biatlon op 35 jaar en 4 dagen.

- Duff Gibson C in 2006 door het winnen van het skelet op 39 jaar en 6 maanden.

 

De oudste medaille:

- Max Houben BEL op 49 jaar en 278 d door bob 4 (2e) in 1948

 

- De oudste deelnemer aan de Winterspelen:

Scott Baird USA met 54 jaar in 2006 in Curling en James Coates VS in 1948 in skelet op 53.

 

Medailles gewonnen door Frankrijk naar de Olympische Winterspelen

 

 

Gold

Geld

Brons

Totaal

1924 Chamonix

0

0

1

1

1928 St. Moritz

1

0

0

1

1932 Lake Placid

1

0

0

1

1936 Garmisch

0

0

1

1

1948 St Moritz

2

1

2

5

1952 Oslo

0

0

1

1

1956 C. d'Ampezzo

0

0

0

0

1960 Squaw Valley

1

0

2

3

1964 Innsbruck

3

4

0

7

1968 Grenoble

4

3

2

9

1972 Sapporo

0

1

2

3

1976 Innsbruck

0

0

1

1

1980 Lake Placid

0

0

1

1

Sarajevo 1984

0

1

2

3

1988 Calgary

1

0

1

2

1992 Albertville

3

5

1

9

1994 Lillehammer

1

4

0

5

1998 Nagano

2

1

5

8

2002 Salt Lake City

4

5

2

11

2006 Turijn

3

2

4

9

TOTAAL

25

24

32

81

 

 

Totaal medailles per land Olympische Winter 1924-2006

 

  Gold Geld Brons Totaal
Noorwegen 96 102 84 282
Sovjet-Unie 1956-1988 78 57 59 194
Verenigde Staten 78 81 59 218
Oostenrijk 52 68 81 201
Duitsland 1928 / 1936, 1992 58 58 38 154
Finland 42 57 52 151
DDR 1956-1988 43 39 36 124
Zweden 46 32 44 122
Zwitserland 37 37 43 127
Canada 32 35 36 103
Italië 32 27 29 88
Rusland 1994 -- 29 20 15 64
Nederland 25 30 23 78
Frankrijk 25 24 32 81
Duitsland 1952-1988 18 20 19 57
CIS 1992 9 6 8 23
Zuid-Korea 17 8 6 31
Japan 9 10 13 32
Groot-Brittannië 8 5 14 27
China 4 16 13 33
Slowakije 2 8 16 26
Liechtenstein 2 2 5 9
Kroatië 4 3 0 7
Polen 1 3 4 8
Estland 4 1 1 6
Dem. Tsjechisch 2 3 2 7
Kazachstan 1 2 2 5
België 1 1 3 5
Australië 2 0 0 2
Oekraïne 1 1 3 5
Spanje 3 0 1 4
Bulgarije 1 2 2 5
Oezbekistan 1 0 0 1
Joegoslavië 1924-1988 0 3 1 4
Hongarije 0 2 4 6
Wit-Rusland 0 3 3 6
Luxemburg 0 2 0 2
Slowakije 0 1 3 4
Australië 1 0 3 4
Noord-Korea 0 1 1 2
Slovenië 0 0 1 1
Denemarken 0 1 0 1
NIEUW-ZEELAND 0 1 0 1
Roemenië 0 0 1 1
Letland 0 0 1 1

 Vancouver 2010

De volgende Winterspelen zal plaatsvinden van 10 tot 26 februari 2010 in Vancouver, Canada.

 De mascotte Mukmuk

Venues

Plaats: Vancouver


Vancouver Olympic Center

Het centrum is gelegen in een levendige buurt van Vancouver, waar vinden we de prachtige Queen Elizabeth Park. De site biedt een adembenemend uitzicht op de bergen environnantes.Des Aboriginal werken zullen worden geïnstalleerd op de site onder de Aboriginal Arts Program op locaties in Vancouver in 2010. Het programma zal beschikken traditionele en eigentijdse werken van Aboriginal kunstenaars uit heel Nederland, met inbegrip van First Nations, Inuit en Metis.

Slaapplaatsen Site: 5 600

Hockey Canada Place
Slaapplaatsen Site: 19 300 Personen


Pacific Coliseum
Slaapplaatsen Site: 14 200 per persoon



UBC Thunderbird Arena
(die ook bekend staat als Doug Mitchell Thunderbird Sport Center)
Slaapplaatsen Site: 8 000


Plaats: Whistler
Sports Center Whistler Sliding


Slaapplaatsen Site: 12 000


Whistler Creekside
Slaapplaatsen Site: 7 700


Whistler Olympic Park
Slaapplaatsen Site: 12 000

Plaats: Richmond


Richmond Olympic Oval
De Richmond Olympic Oval is gelegen aan de oever van de Fraser River, 14 kilometer ten zuiden van het centrum van Vancouver. Het is met name in het noordwestelijke deel van Richmond, ten opzichte van het Vancouver International Airport, gelegen aan de overkant, en vlakbij het centrum van Richmond. De site zal gastheer het schaatsen snelheid.

Slaapplaatsen Site: 7 600
Hoogte: zeespiegel

Plaats: West Vancouver


Cypress Mountain


Cypress Mountain ligt in Cypress Provincial Park, dat is vlakbij het District West Vancouver. Het kan gemakkelijk bereikt worden via de snelweg en de site biedt een spectaculair uitzicht van Vancouver en de haven.

Slaapplaatsen Site: 12 000 (Freestyle skiën)
12 000 (Snowboarden) 8 000 personen (halve maan)

Ceremonies medailles

Alle avonden beginnen met een viering provinciale of territoriale, medaille presentaties en een laatste concert van de kampioen te eren.

Vancouver Olympic Sports


Ceremonies medaille kunstschaatsen, ijshockey en Curling zal worden gehouden op de site van wedstrijden. Volgens Sport en wedstrijdschema, de plechtigheden van medailles van andere sporten wordt gehouden in het BC Place tijdens de avond of op de site onmiddellijk na de wedstrijden.


Whistler Olympic Sports


De plechtigheden van de medailles van alle olympische sporten gepresenteerd in Whistler zullen worden gehouden op de Medals Plaza in Whistler, met uitzondering van de ceremonie medailles kruis van de mannen 50 km langlaufen van 28 februari zal plaatsvinden op BC Place, als onderdeel van de slotceremonie.


Tijdschema ceremonies medailles

 
18: 30 uur Celebration provinciale of territoriale BC Place

Simulcast van de provinciale of territoriale viering op de Medals Plaza Whistler
 
19 h 00 Presentatie van medailles aan BC Markt en aan het Medals Plaza Whistler
19: 30 uur Live concert op BC Place en op de Medals Plaza Whistler





Evenementenkalender


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

February 12, 2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 h 00 - Schansspringen - NH individuele kwalificatieronde
10 h 00 - Schansspringen - NH individuele kwalificaties
18: 00 - Recensies Algemeen - Opening Ceremony
February 13, 2010
8: 30 pm - Ski Jump - NH individuele test
9 h 45 - Schansspringen - Individuele NH 1e ronde
10 h 45 - Schansspringen - NH individuele laatste ronde
11 h 45 - Alpine Skiing - Men's Downhill
12 h 00 - IJshockey - Women's voorrondes - Poule A Wedstrijd 1

Zweden vs Zwitserland

12 h 00 - Schaatsen - 5 000 meter mannen
13 h 00 - Biatlon - 7,5 km sprint vrouwen
16 h 30 - Freestyle Skiën - Moguls, kwalificatie vrouwen
17 h 00 - IJshockey - Vrouwen Kanaal Preliminary - Groep A Game 2

Canada vs Slowakije

17 h 00 - Rodelen - Men's Singles 1e ronde
17 h 00 - Short Track Schaatsen - 1 500 m mannen, playoffs
17 h 45 - Short Track Schaatsen - 500m dames playoffs
18 h 24 - Short Track Schaatsen - 1 halve finale 500m mannen
18 h 49 - Short Track Schaatsen - 3 000 m estafette, vrouwen halve finales
19 h 00 - Rodelen - Men's Singles, 2e ronde
19 h 18 - Short Track Schaatsen - 1 500 m mannen definitief
19 h 30 - Freestyle Skiën - Moguls, vrouwen Finale
February 14, 2010
9 h 00 - Noordse combinatie - Individuele NH, bespuiten
10 h 00 - Alpine Skiën - Downhill Dames super combinatie
10 h 00 - Noordse combinatie - Individuele NH, handvat concurrentie
12 h 00 - IJshockey - Vrouwen Kanaal Voorafgaande - Poule B Wedstrijd 3

Verenigde Staten tegen China

13 h 00 - Alpine Skiën - Slalom Women's Super gecombineerde
13 h 00 - Rodelen - Men's Singles, 3e ronde
13 h 00 - Schaatsen - 3 000 m dames
13 h 45 - Noordse combinatie - Individuele NH, 10 km individueel
14 h 30 - Freestyle Skiën - Moguls mannen, kwalificaties
15 h 00 - Rodelen - Men's Singles, 4e ronde
16 h 30 - kunstschaatsen - Short Programma pairs
16 h 30 - IJshockey - Vrouwen Kanaal Voorafgaande - Poule B Wedstrijd 4

Finland vs Rusland

17 h 30 - Freestyle Skiën - Moguls Mannen, finale
February 15, 2010
10 h 00 - Cross Country - 10km Ladies Open
10 h 30 - Snowboard - Snowboard Cross Mannen, kwalificaties
12 h 30 - Langlaufen - 15 km mannen Gratis
14 h 00 - Snowboard - Snowboard Cross Mannen, knock-out fase
14 h 26 - Snowboard - Snowboard Cross Mannen, kwartfinales
14 h 30 - IJshockey - Women's voorrondes - Poule A Wedstrijd 5

Zwitserland vs Canada

14 h 42 - Snowboard - Snowboard Cross Mannen, halve finales
14 h 53 - Snowboard - Snowboard Cross Mannen, Finals
15 h 30 - Schaatsen - 500m mannen race 1 van 2
17 h 00 - kunstschaatsen - Gratis Programma pairs
17 h 00 - Rodelen - Women's Singles 1e ronde
17 h 28 - Schaatsen - 500m mannen race 2 van 2
18 h 30 - Rodelen - Women's Singles, 2e ronde
19 h 00 - IJshockey - Women's voorrondes - Poule A Wedstrijd 6

Zweden vs Slowakije

Februari 16, 2010
9 h 00 - Curling - Mannen Inleidende Fase, 1st Session

Groot-Brittannië tegen Zweden

9 h 00 - Curling - Mannen Inleidende Fase, 1st Session

Noorwegen vs Canada

9 h 00 - Curling - Mannen Inleidende Fase, 1st Session

Verenigde Staten / Duitsland

9 h 00 - Curling - Mannen Inleidende Fase, 1st Session

Zwitserland vs Denemarken

10 h 00 - Alpine Skiën - Afdaling mannen super combinatie
10 h 00 - Snowboard - Snowboard Cross dames kwalificaties
10 h 30 - Biatlon - 10 km achtervolging vrouwen
12 h 00 - IJshockey - Voorafgaande Kanaal Heren - Groep A Game 1

Verenigde Staten vs Zwitserland

12 h 15 - Snowboard - Snowboard Cross, vrouwen kwartfinale
12 h 29 - Snowboard - Snowboard Cross, vrouwen halve finales
12 h 40 - Snowboard - Snowboard Cross dames definitief
12 h 45 - Biatlon - 12,5 km achtervolging mannen
13 h 00 - Rodelen - Women's Singles, 3e ronde
13 h 00 - Schaatsen - 500m, Race Women's 1 van 2
13 h 30 - Alpine Skiën - Slalom mannen super combinatie
14 h 00 - Curling - Vrouwen Inleidende Fase, 1st Session

Verenigde Staten vs Japan

14 h 00 - Curling - Vrouwen Inleidende Fase, 1st Session

Denemarken / Zweden

14 h 00 - Curling - Vrouwen Inleidende Fase, 1st Session

Duitsland vs Rusland

14 h 00 - Curling - Vrouwen Inleidende Fase, 1st Session

Canada vs Zwitserland

14 h 30 - IJshockey - Vrouwen Kanaal Voorafgaande - Poule B Wedstrijd 7
14 h 30 - Rodelen - Women's Singles, 4e ronde
14 h 52 - Schaatsen - 500m dames race 2 van 2
16 h 15 - kunstschaatsen - Mannen Short Program
16 h 30 - IJshockey - Voorafgaande Kanaal Heren - Groep A Game 2

Canada vs Noorwegen

19 h 00 - Curling - Mannen Inleidende Fase, 2de sessie

Canada vs Duitsland

19 h 00 - Curling - Mannen Inleidende Fase, 2de sessie

China vs Frankrijk

19 h 00 - Curling - Mannen Inleidende Fase, 2de sessie

Verenigde Staten vs Noorwegen

19 h 00 - IJshockey - Vrouwen Kanaal Voorafgaande - Poule B Wedstrijd 8

Finland vs China

21 h 00 - IJshockey - Voorafgaande Kanaal Heren - Groep B Wedstrijd 3

Rusland vs Letland

Februari 17, 2010
9 h 00 - Curling - Vrouwen Inleidende Fase, 2de sessie

China vs Groot-Brittannië

9 h 00 - Curling - Vrouwen Inleidende Fase, 2de sessie

Duitsland vs USA

9 h 00 - Curling - Vrouwen Inleidende Fase, 2de sessie

Zwitserland vs Zweden

9 h 00 - Curling - Vrouwen Inleidende Fase, 2de sessie

Japan vs Canada

10 h 15 - Cross Country - Women's Individual Sprint Classic, kwalificaties
10 h 45 - Cross Country - Men Individuele Sprint Classic, kwalificaties
11 h 00 - Alpine Skiën - Women's Downhill
12 h 00 - IJshockey - Voorafgaande mannen handvat - Groep C Wedstrijd 4

Finland vs Wit-Rusland

12 h 30 - Cross Country - Women's Individual Sprint Classic, kwartfinale
12 h 55 - Cross Country - Men Individuele Sprint Classic, kwartfinale
13 h 05 - Snowboarding - Halfpipe Mannen, kwalificaties
13 h 20 - Cross Country - Women's Individual Sprint Classic, halve finales
13 h 30 - Cross Country - Men Individuele Sprint Classic, halve finales
13 h 45 - Cross Country - Women's Individual Sprint Classic, Final
13 h 55 - Cross Country - Men Individuele Classic Sprint, Final
14 h 00 - Curling - Mannen Voorafgaande Fase, 3de zitting

Groot-Brittannië tegen Frankrijk

14 h 00 - Curling - Mannen Voorafgaande Fase, 3de zitting

Verenigde Staten vs Zwitserland

14 h 00 - Curling - Mannen Voorafgaande Fase, 3de zitting

Denemarken tegen China

14 h 00 - Curling - Mannen Voorafgaande Fase, 3de zitting

Duitsland vs Zweden

14 h 30 - IJshockey - Women's voorrondes - Poule A Wedstrijd 9

Canada vs Zweden

16 h 00 - Schaatsen - 1 000 m mannen
16 h 30 - IJshockey - Voorafgaande mannen handvat - Groep C Wedstrijd 5

Zweden vs Duitsland

17 h 00 - Rodelen - Dubbelspel 1e ronde
17 h 00 - Short Track Schaatsen - 500m dames kwartfinale
17 h 15 - Snowboarding - Halfpipe Mannen, halve finales
17 h 27 - Short Track Schaatsen - 1 000 m mannen, playoffs
18 h 00 - Rodelen - Dubbelspel 2e ronde
18 h 14 - Short Track Schaatsen - Women's 500m, halve finales
18 h 35 - Short Track Schaatsen - 5 000 m estafette Mannen, halve finales
19 h 00 - Curling - Vrouwen Voorafgaande Fase, 3de zitting

Rusland vs Denemarken

19 h 00 - Curling - Vrouwen Voorafgaande Fase, 3de zitting

Groot-Brittannië tegen Zweden

19 h 00 - Curling - Vrouwen Voorafgaande Fase, 3de zitting

China vs Zwitserland

19 h 00 - IJshockey - Women's voorrondes - Groep A Wedstrijd 10

Slowakije vs Zwitserland

19 h 07 - Short Track Schaatsen - Women's 500m, definitief
19 h 15 - Snowboarding - Halfpipe Mannen, Finals
21 h 00 - IJshockey - Voorafgaande Kanaal Heren - Groep B Game 6

Tsjechië versus Slowakije

February 18, 2010
9 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 4e sessie

Denemarken tegen Verenigde Staten

9 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 4e sessie

Duitsland vs Noorwegen

9 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 4e sessie

Canada vs Zweden

9 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 4e sessie

Groot-Brittannië vs Zwitserland

10 h 00 - Biatlon - Vrouwen 15 km individueel
12 h 00 - IJshockey - Voorafgaande Kanaal Heren - Groep A Game 7

Verenigde Staten vs Noorwegen

12 h 30 - Snowboard - Women's halfpipe, kwalificaties
13 h 00 - Biatlon - 20 km individuele mannen
13 h 00 - Schaatsen - 1 000 m dames
14 h 00 - Curling - Vrouwen Preliminary Fase, 4e sessie

Canada vs Duitsland

14 h 00 - Curling - Vrouwen Preliminary Fase, 4e sessie

China vs Japan

14 h 00 - Curling - Vrouwen Preliminary Fase, 4e sessie

Rusland vs UK

14 h 00 - Curling - Vrouwen Preliminary Fase, 4e sessie

Denemarken tegen Verenigde Staten

14 h 30 - IJshockey - Vrouwen Kanaal Voorafgaande - Groep B Wedstrijd 11

Verenigde Staten tegen Finland

16 h 00 - Skeleton - Vrouwen: 1ste ronde
16 h 00 - Snowboarding - Halfpipe Vrouwen, halve finales

Zwitserland vs Canada

16 h 30 - IJshockey - Voorafgaande Kanaal Heren - Groep A Game 8
17 h 00 - kunstschaatsen - Mannen Gratis Programma
17 h 00 - Skeleton - Vrouwen, 2e ronde
18: 00 - Snowboard - Women's Halfpipe, Finales
18 h 30 - Skeleton - Mannen: 1ste ronde
19 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 5e zitting

Zweden vs China

19 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 5e zitting

Groot-Brittannië tegen Denemarken

19 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 5e zitting

Noorwegen / Zwitserland

19 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 5e zitting

Frankrijk / Canada

19 h 00 - IJshockey - Vrouwen Kanaal Voorafgaande - Groep B Wedstrijd 12

China vs Rusland

19 h 45 - Skeleton - Mannen, 2e ronde
21 h 00 - IJshockey - Voorafgaande Kanaal Heren - Groep B Game 9

Slowakije vs Rusland

February 19, 2010
8: 30 pm - Ski Jump - LH Individual Kwalificatie ronde
9 h 00 - Curling - Vrouwen Preliminary Fase, 5e zitting

Duitsland tegen Groot-Brittannië

9 h 00 - Curling - Vrouwen Preliminary Fase, 5e zitting

Rusland vs Verenigde Staten

9 h 00 - Curling - Vrouwen Preliminary Fase, 5e zitting

China vs Denemarken

10 h 00 - Schansspringen - LH individuele kwalificaties
11 h 30 - Alpine Skiën - Super-G Heren
12 h 00 - IJshockey - Voorafgaande mannen handvat - Groep C Match 10

Wit-Rusland tegen Zweden

13 h 00 - Langlaufen - 15 km achtervolging (7.5 Classic 7.5 Gratis) dames
14 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 6e sessie

Duitsland vs Zwitserland

14 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 6e sessie

Denemarken / Canada

14 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 6e sessie

Frankrijk tegen VS

14 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 6e sessie

Noorwegen tegen China

15 h 45 - Skeleton - Vrouwen, 3e ronde
16 h 30 - IJshockey - Voorafgaande Kanaal Heren - Groep B Wedstrijd 11

Tsjechië / Letland

16 h 45 - kunstschaatsen - Ice Dancing, Compulsory Dance
16 h 45 - Skeleton - Vrouwen, 4e ronde
18 h 20 - Skeleton - Heren 3e ronde
19 h 00 - Curling - Vrouwen Preliminary Fase, 6e sessie

Denemarken / Canada

19 h 00 - Curling - Vrouwen Preliminary Fase, 6e sessie

Zweden vs China

19 h 00 - Curling - Vrouwen Preliminary Fase, 6e sessie

Groot-Brittannië tegen Japan

19 h 00 - Curling - Vrouwen Preliminary Fase, 6e sessie

Zwitserland vs Rusland

19 h 30 - Skeleton - Heren 4e ronde
21 h 00 - IJshockey - Voorafgaande mannen handvat - Groep C Match 12

Finland / Duitsland

February 20, 2010
9 h 00 - Curling - Mannen Inleidende fase, 7e Sessie

Noorwegen / Denemarken

9 h 00 - Curling - Mannen Inleidende fase, 7e Sessie

Frankrijk tegen Duitsland

9 h 00 - Curling - Mannen Inleidende fase, 7e Sessie

China vs Groot-Brittannië

9 h 00 - Curling - Mannen Inleidende fase, 7e Sessie

Zweden vs Verenigde Staten

10 h 00 - Alpine Skiën - Women's Super-G
10 h 00 - Freestyleskiën - Aerials dames, kwalificaties, 1e sprong
10 h 00 - Schansspringen - Individuele LH, bespuiten
10 h 50 - Freestyleskiën - Aerials dames, kwalificaties, 2e sprong
11 h 30 - Schansspringen - LH Individual 1e ronde
12 h 00 - IJshockey - Voorafgaande Kanaal Heren - Groep A Wedstrijd 13

Noorwegen / Zwitserland

12 h 30 - Schansspringen - LH individuele laatste ronde
13 h 30 - Langlaufen - 30 km achtervolging (Gratis 15Classique 15) mannen
14 h 00 - Curling - Vrouwen Inleidende fase, 7e Sessie

Zweden tegen Rusland

14 h 00 - Curling - Vrouwen Inleidende fase, 7e Sessie

Verenigde Staten tegen Groot-Brittannië

14 h 00 - Curling - Vrouwen Inleidende fase, 7e Sessie

Denemarken tegen Zwitserland

14 h 00 - Curling - Vrouwen Inleidende fase, 7e Sessie

Duitsland vs China

14 h 30 - IJshockey - Kanaal classificatie vrouwen - Match 13
16 h 15 - Schaatsen - 1 500 m mannen
16 h 30 - IJshockey - Voorafgaande Kanaal Heren - Groep B Wedstrijd 14

Letland Slowakije vs

17 h 00 - Bobsleeën - Twee-man, 1e ronde
17 h 45 - Short Track Schaatsen - 1 500 m dames playoffs
18 h 29 - Short Track Schaatsen - 1 000 meter mannen, kwartfinales
18 h 30 - Bobsleeën - Twee-man, 2e ronde
18 h 59 - Short Track Schaatsen - 1 500 m, Women's halve finales

Zwitserland vs China

19 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 8e Sessie

Zweden vs Frankrijk

19 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 8e Sessie

Canada vs Groot-Brittannië

19 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 8e Sessie
19 h 00 - IJshockey - Kanaal classificatie vrouwen - Match 14
19 h 28 - Short Track Schaatsen - 1 000 m mannen, halve finales
19 h 51 - Short Track Schaatsen - 1 500 m dames definitief
20 h 05 - Short Track Schaatsen - 1 000 m mannen definitief
21 h 00 - IJshockey - Voorafgaande mannen handvat - Groep C Match 15

Duitsland vs Wit-Rusland

February 21, 2010
9 h 00 - Curling - Vrouwen Preliminary Fase, 8e Sessie

Groot-Brittannië vs Zwitserland

9 h 00 - Curling - Vrouwen Preliminary Fase, 8e Sessie

Duitsland tegen Denemarken

9 h 00 - Curling - Vrouwen Preliminary Fase, 8e Sessie

Canada vs Verenigde Staten

9 h 00 - Curling - Vrouwen Preliminary Fase, 8e Sessie

Rusland vs Japan

9 h 15 - Freestyleskiën - Ski cross mannen, kwalificaties
10 h 00 - Alpine Skiing - Men's Giant Slalom, 1e ronde
10 h 45 - Biatlon - 15 km massastart mannen
12 h 00 - IJshockey - Voorafgaande Kanaal Mannen - Groep B Wedstrijd 16

Rusland vs Tsjechië

12 h 15 - Freestyleskiën - Ski cross mannelijk, 1 / 8 finales
12 h 44 - Freestyleskiën - Ski cross mannen kwartfinale
13 h 00 - Biatlon - 12.5 km massastart vrouwen
13 h 05 - Freestyleskiën - Ski cross mannen, halve finales
13 h 20 - Freestyleskiën - Ski cross mannen definitief
13 h 30 - Bobsleeën - Twee-man, 3e ronde
13 h 45 - Alpine Skiing - Men's Giant Slalom, 2e ronde
14 h 00 - Curling - Mannen Inleidende Fase, 9de zitting

Verenigde Staten tegen Groot-Brittannië

14 h 00 - Curling - Mannen Inleidende Fase, 9de zitting

Noorwegen tegen Zweden

14 h 00 - Curling - Mannen Inleidende Fase, 9de zitting

Zwitserland vs Canada

14 h 00 - Curling - Mannen Inleidende Fase, 9de zitting

Denemarken / Duitsland

14 h 45 - Bobsleeën - Twee-4de ronde
15 h 00 - Schaatsen - 1 500 m dames
16 h 15 - kunstschaatsen - Ice Dancing, Original Dance
16 h 40 - IJshockey - Voorafgaande Kanaal Heren - Groep A Wedstrijd 17

Canada vs Verenigde Staten

19 h 00 - Curling - Vrouwen Inleidende Fase, 9de zitting

 

China vs Canada

19 h 00 - Curling - Vrouwen Inleidende Fase, 9de zitting

Japan vs Duitsland

19 h 00 - Curling - Vrouwen Inleidende Fase, 9de zitting

Verenigde Staten tegen Zweden

21 h 00 - IJshockey - Voorafgaande mannen handvat - Groep C Match 18

Zweden / Finland

February 22, 2010
8 h 30 - Schansspringen - Team, run test
9 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 10e sessie

Frankrijk vs Noorwegen

9 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 10e sessie

Canada vs Verenigde Staten

9 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 10e sessie

Duitsland vs China

9 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 10e sessie

Zwitserland vs Zweden

10 h 00 - Schansspringen - Team, 1e ronde
10 h 45 - Langlaufen - Team Sprint Women's Open, halve finale 1
10 h 45 - Schansspringen - Team, laatste ronde
11 h 10 - Langlaufen - Team Sprint Women's Open, halve finale 2
11 h 35 - Cross Country - Men's Team Sprint Open, halve finale 1
12 h 00 - Cross Country - Men's Team Sprint Open, halve finale 2
12 h 00 - IJshockey - Women's voorrondes, halve finales - Game 15
13 h 00 - Langlaufen - Team Sprint Women's Open, Final
13 h 25 - Cross Country - Men's Team Sprint Open, Final
14 h 00 - Curling - Inleidende Fase Vrouwen, 10e sessie

Rusland vs China

14 h 00 - Curling - Inleidende Fase Vrouwen, 10e sessie

Japan vs Zwitserland

14 h 00 - Curling - Inleidende Fase Vrouwen, 10e sessie

Zweden vs Canada

14 h 00 - Curling - Inleidende Fase Vrouwen, 10e sessie

Groot-Brittannië tegen Denemarken

14 h 00 - IJshockey - Kanaal classificatie vrouwen 7/8e plaatsen - Match 16
16 h 45 - kunstschaatsen - Ice Dancing, Free Dance
17 h 00 - IJshockey - Women's voorrondes, halve finales - Game 17
18 h 00 - Freestyleskiën - Aerials mannen, kwalificaties, 1e sprong
18 h 50 - Freestyleskiën - Aerials mannen, kwalificaties, 2e sprong
19 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 11e sessie

Duitsland tegen Groot-Brittannië

19 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 11e sessie

Frankrijk tegen Denemarken

19 h 00 - Curling - Mannen Preliminary Fase, 11e sessie

China vs Verenigde Staten

19 h 00 - IJshockey - Kanaal classificatie vrouwen 5/6e plaatsen - Match 18
Februari 23, 2010
9 h 00 - Curling - Voorafgaande fase Vrouwen, 11e sessie

Japan vs Zweden

9 h 00 - Curling - Voorafgaande fase Vrouwen, 11e sessie

Zwitserland vs Duitsland

9 h 00 - Curling - Voorafgaande fase Vrouwen, 11e sessie

Verenigde Staten tegen China

9 h 00 - Curling - Voorafgaande fase Vrouwen, 11e sessie

Canada vs Groot-Brittannië

9 h 00 - Noordse combinatie - estafette van de test slang
10 h 00 - Noordse combinatie - Relais team steel concurrentie
10 h 30 - Freestyleskiën - Ski Cross Women's, kwalificaties
11 h 00 - Schaatsen - 10 000 m mannen
11 h 30 - Biathlon - Women's 4x6 km Relay
12 h 00 - IJshockey - Mannen heats kwalificatie - Match 19
13 h 00 - Freestyleskiën - Ski cross Vrouwen, 1 / 8 finales
13 h 00 - Noordse combinatie - Relais équipe/4x5km
13 h 29 - Freestyleskiën - Ski cross Vrouwen, kwartfinales
13 h 50 - Freestyleskiën - Ski cross Vrouwen, halve finales
14 h 00 - Curling - Mannen Inleidende Fase, 12e zitting

China vs Canada

14 h 00 - Curling - Mannen Inleidende Fase, 12e zitting

Zweden / Denemarken

14 h 00 - Curling - Mannen Inleidende Fase, 12e zitting

Groot-Brittannië tegen Noorwegen

14 h 00 - Curling - Mannen Inleidende Fase, 12e zitting

Zwitserland tegen Frankrijk

14 h 05 - Freestyleskiën - Ski cross Vrouwen, Finales
16 h 30 - kunstschaatsen - Dames korte kür
16 h 30 - IJshockey - Mannen heats kwalificatie - Match 20
17 h 00 - Bobsleeën - Women's 1e ronde
18 h 00 - Bobsleeën - Vrouwen, 2e ronde
19 h 00 - Curling - Inleidende Fase Vrouwen, 12e zitting

Zwitserland vs Verenigde Staten

19 h 00 - Curling - Inleidende Fase Vrouwen, 12e zitting

Nederland vs Rusland

19 h 00 - Curling - Inleidende Fase Vrouwen, 12e zitting

Japan vs Denemarken

19 h 00 - Curling - Inleidende Fase Vrouwen, 12e zitting

Zweden vs Duitsland

19 h 00 - IJshockey - Mannen heats kwalificatie - Match 21
21 h 00 - IJshockey - Mannen heats kwalificatie - Match 22
Februari 24, 2010
9 h 00 - Curling - do beslissende mannen, 1e sessie
9 h 00 - Curling - tiebreak vrouw, 1st Session
10 h 00 - Alpine Skiën - Women's Giant Slalom, 1e ronde
11 h 15 - Cross Country - 4x10 km estafette mannen Klassiek / Gratis
12 h 00 - IJshockey - Mannen voorrondes, kwartfinale - Game 23
13 h 00 - Schaatsen - 5 000 m dames
13 h 15 - Alpine Skiën - Women's Giant Slalom, 2e ronde
14 h 00 - Curling - do beslissende mannen, 2de zitting
14 h 00 - Curling - tiebreak vrouw, 2de zitting
16 h 30 - IJshockey - Mannen voorrondes, kwart-finale - Match 24
17 h 00 - Bobsleeën - Vrouwen, ronde 3
17 h 00 - Short Track Schaatsen - 1 000 m dames playoffs
17 h 47 - Short Track Schaatsen - 500m mannen playoffs
18 h 00 - Bobsleeën - Vrouwen, race 4
18 h 26 - Short Track Schaatsen - 3 000 m estafette, Women's Final
19 h 00 - Curling - mannen tiebreak, 3de zitting
19 h 00 - Curling - tiebreak vrouw, 3de zitting
19 h 00 - IJshockey - Mannen voorrondes, kwart-finale - Match 25
19 h 30 - Freestyleskiën - Aerials dames definitief, 1e sprong
20 h 05 - Freestyleskiën - Aerials dames definitief, 2e sprong
21 h 00 - IJshockey - Mannen voorrondes, kwartfinale - Game 26
February 25, 2010
9 h 00 - Curling - Halve finale vrouwen
9 h 00 - Curling - Halve finale vrouwen
9 h 00 - Noordse combinatie - Individuele LH bespuiten
10 h 00 - Noordse combinatie - Individuele LH steel concurrentie
11 h 00 - Cross Country - Women's 4x5 km Relay Klassiek / Gratis
11 h 00 - IJshockey - verwarmt vrouwen, kleine finale - Match 19
13 h 00 - Noordse combinatie - Individuele LH, 10 kilometer Individueel
14 h 00 - Curling - Halve finale Mannen
14 h 00 - Curling - Halve finale Mannen
15 h 30 - IJshockey - verwarmt Vrouwen Finale - Match 20
17 h 00 - kunstschaatsen - Dames Vrije Programma
18 h 00 - Freestyleskiën - Aerials Mannen, finale, 1e sprong
18 h 35 - Freestyleskiën - Aerials Mannen, finale, 2e sprong
Februari 26, 2010
9 h 00 - Curling - Women's Petite Final
10 h 00 - Alpine Skiën - Vrouwen Slalom 1e ronde
10 h 00 - Snowboarden - Parallel Giant Slalom, kwalificatie vrouw ronde
10 h 34 - Snowboard - Women's Parallel Giant Slalom, ronde play-off
11 h 30 - Biatlon - 4x7, 5 km mannen
12 h 00 - IJshockey - Mannen voorrondes, halve finales - Game 27
12 h 15 - Snowboard - Women's Parallel Giant Slalom, knock-out fase
12 h 30 - Schaatsen - Ploegenachtervolging Mannen, kwartfinales
12 h 51 - Snowboarden - Parallel Giant Slalom, Women's kwartfinale
13 h 00 - Bobslee - Four-1e ronde
13 h 13 - Snowboarden - Parallel Giant Slalom, Women's halve finales
13 h 20 - Schaatsen - Ploegenachtervolging, vrouwen kwartfinale
13 h 27 - Snowboard - Women's Parallel Giant Slalom, Final
13 h 30 - Alpine Skiën - Vrouwen Slalom 2e run
14 h 07 - Schaatsen - Ploegenachtervolging Mannen, halve finales
14 h 30 - Bobslee - Four-2de ronde
15 h 00 - Curling - Vrouwen
18 h 00 - Short Track Schaatsen - 500m mannen kwartfinale
18 h 14 - Short Track Schaatsen - 1 000 m, Women's kwartfinale
18 h 30 - IJshockey - Mannen voorrondes, halve finales - Game 28
18 h 45 - Short Track Schaatsen - 500m mannen halve finale
18 h 53 - Short Track Schaatsen - 1 000 m, Women's halve finales
19 h 16 - Short Track Schaatsen - 500m mannen finale
19 h 26 - Short Track Schaatsen - 1 000 m dames definitief
19 h 52 - Short Track Schaatsen - 5 000 m estafette mannen definitief
February 27, 2010
9 h 00 - Curling - Petite Finale Mannen
10 h 00 - Alpine Skiing - Men's Slalom 1e ronde
10 h 00 - Snowboarden - Parallel Giant Slalom mannen, Kwalificatie ronde
10 h 34 - Snowboarden - Parallel Giant Slalom mannen, ronde play-off
11 h 45 - Langlaufen - 30 km massastart Ladies Classic
12 h 15 - Snowboarden - Parallel Giant Slalom mannen, knock-out fase
12 h 30 - Schaatsen - Ploegenachtervolging, vrouwen halve finales
12 h 51 - Snowboarden - Parallel Giant Slalom mannen, kwartfinales
12 h 51 - Schaatsen - Ploegenachtervolging Mannen, Final D
12 h 57 - Schaatsen - Ploegenachtervolging Mannen, finale C
13 h 00 - Bobslee - Four-3e ronde
13 h 13 - Snowboarden - Parallel Giant Slalom mannen, halve finales
13 h 13 - Schaatsen - Ploegenachtervolging, Women's Final D
13 h 19 - Schaatsen - Ploegenachtervolging, vrouwen definitief C
13 h 27 - Snowboarden - Parallel Giant Slalom Heren, Finale
13 h 45 - Alpine Skiing - Men's Slalom 2e run
13 h 49 - Schaatsen - Ploegenachtervolging Mannen, finale B
13 h 55 - Schaatsen - Team Pursuit Men, A Final
14 h 12 - Schaatsen - Ploegenachtervolging, vrouwen B finale
14 h 15 - Bobslee - Four-4de ronde
14 h 17 - Schaatsen - Ploegenachtervolging, Women's A Final
15 h 00 - Curling - Mannen
19 h 00 - IJshockey - Mannen verwarmt, kleine finale - Match 29
February 28, 2010
9 h 30 - Cross Country - Classic 50 km massastart mannen
12 h 15 - IJshockey - Mannen verwarmt, finales - Game 30
18: 00 - Recensies Algemeen - Closing Ceremony

 

Copyright Sportquick/Promedi


Livescore.in TellyBolly Arab Magazine
Find a Result
Résultats en direct
Tennis
Hanball
Football
Basketball
Hockey
Volleyball
Baseball
Rugby
Formula
Football américain

Agence motion design

Championnat de France - helene ezannoLa Parisienne - Championnat de France - mauro cettoBol d Or - kevin jonesTournoi des 6 Nations
 - aurelien rougerieInternationaux de France - *aliya mustafina24 Heures de Rouen - rudy revertCoupe du Monde -  sans personnalitéMeeting de Canet en Roussillon -
Calendriers
Le Sport dans votre région

Rendez-vous au Café des Sports et regardez les matches en direct

 

';